Latest posts

Blog categories

Ποιά είναι τα οφέλη από τη κατανάλωση της Γύρης των Μελισσών

Τι είναι η Γύρη των Μελισσών;

Συνοπτικά η γύρη των μελισσών είναι η κύρια πηγή υγιών λιπαρών, πρωτεϊνών και διατροφής για τις νοσοκόμες μέλισσες, τις νεαρές μέλισσες και τα κηφήνα. Μελέτες έχουν δείξει ότι η γύρη των μελισσών περιέχει πάνω από 250 βιολογικά ενεργές ουσίες, όπως πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπίδια, λιπαρά οξέα, βιταμίνες, μέταλλα, ένζυμα και αντιοξειδωτικά, και αποτελείται περίπου από 35% καθαρή πρωτεΐνη.

Η γύρη των μελισσών αποτελείται από τη λεπτή ουσία που οι μέλισσες συλλέγουν από τα φυτά και τα λουλούδια στα πόδια και το σώμα τους για να τη μεταφέρουν πίσω στην κυψέλη ως πηγή τροφής.

Οφέλη της Γύρης των Μελισσών

Μόλις οι μέλισσες επιστρέψουν στην κυψέλη με τη γύρη που έχουν συλλέξει, αυτή καλύπτεται με μια μικρή ποσότητα κεριού και μελιού από άλλες μέλισσες. Αυτό ονομάζεται «ψωμί μελισσών» και είναι η κύρια πηγή πρωτεΐνης για τις μέλισσες της αποικίας.

Επειδή οι κόκκοι της γύρης συλλέγονται από πολλούς διαφορετικούς τύπους φυτών, η γύρη των μελισσών ποικίλλει σε σχήμα, χρώμα και διατροφικό περιεχόμενο. Παρόλο που οι μέλισσες συνήθως συλλέγουν γύρη από έναν μόνο τύπο φυτού κάθε φορά, μερικές φορές τη συλλέγουν από πολλά διαφορετικά λουλούδια.

Θρεπτική αξία της Γύρης Μελισσών

  • Θρεπτικά συστατικά: Η γύρη των μελισσών είναι γνωστό ότι περιέχει τα απαραίτητα μακροθρεπτικά συστατικά: υγιή λιπαρά, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Επίσης περιέχει ιχνοστοιχεία, βιταμίνες, ένζυμα και αμινοξέα.
  • Αντιοξειδωτικά: Ορισμένες χημικές ουσίες που υπάρχουν στο σώμα, γνωστές ως «ελεύθερες ρίζες», μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο και διαβήτη τύπου 2. Η γύρη των μελισσών περιέχει σημαντικές ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών που βοηθούν στην αντιμετώπιση αυτών των ελεύθερων ριζών.
  • Προστασία από βλάβη στο ήπαρ: Μια μελέτη του 2013 έδειξε ότι η γύρη των μελισσών βοήθησε στην επούλωση βλαβών στο ήπαρ σε αρουραίους υπό συγκεκριμένες ερευνητικές συνθήκες.
  • Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες: Οι αλλεργίες προκαλούνται από φλεγμονή, και η κατανάλωση τοπικής γύρης μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τις επιπτώσεις των εποχιακών αλλεργιών. Η γύρη των μελισσών έχει επίσης δείξει ότι βοηθά στη μείωση της γενικής φλεγμονής και ορισμένων συγκεκριμένων γενετικών μεταλλάξεων.
  • Ανακούφιση για ασθενείς με καρκίνο του μαστού: Μια μικρή μελέτη του 2015 έδειξε ότι η γύρη μπορεί να μειώσει τις εξάψεις, τους νυχτερινούς ιδρώτες και άλλα συμπτώματα που βιώνουν οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της θεραπείας.
  • Επούλωση τραυμάτων: Μια επιστημονική μελέτη του 2016 έδειξε ότι μια αλοιφή από γύρη μελισσών ήταν βοηθητική στην προώθηση της επούλωσης από εγκαύματα.

Πώς να Καταναλώσετε τη Γύρη Μελισσών

Δεδομένου ότι υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να είστε αλλεργικοί στη γύρη, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να δείτε εάν η γύρη των μελισσών είναι κατάλληλη συμπλήρωση στη διατροφή σας. Όταν λάβετε το πράσινο φως, είστε έτοιμοι!

Εάν είναι η πρώτη φορά που καταναλώνετε γύρη μελισσών, συνιστάται να ξεκινήσετε με πολύ μικρή δόση και να αυξήσετε σταδιακά τη δοσολογία. Αυτό είναι για να διασφαλίσετε ότι δεν θα υπάρξει αλλεργική αντίδραση και ότι το σώμα σας μπορεί να την ανεχτεί.

  1. Τοποθετήστε έναν κόκκο γύρης μελισσών κάτω από τη γλώσσα σας.
  2. Περιμένετε να διαλυθεί πλήρως.
  3. Εάν δεν έχετε αντιδράσεις, μπορείτε να αυξήσετε την ημερήσια δόση σας με μερικούς κόκκους την ημέρα για περίπου ένα μήνα.
  4. Μετά από έναν μήνα, θα πρέπει να νιώθετε αρκετά σίγουροι για να καταναλώνετε γύρη μελισσών με διάφορους τρόπους (δείτε παρακάτω).

Με την σχετικά ουδέτερη γεύση της, η γύρη μελισσών ταιριάζει σχεδόν σε οτιδήποτε!

Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε ως επικάλυψη σε δημητριακά ή γιαούρτι με φρέσκα μούρα, ή να την αναμίξετε σε ένα χορταστικό μπολ βρώμης. Μπορείτε επίσης να τη χρησιμοποιήσετε ως τραγανή επικάλυψη σε σαλάτες, τοστ, μπολ με poke ή μπολ buddha! Ή, αν θέλετε να μεγιστοποιήσετε τις αναζωογονητικές της ιδιότητες, μπορείτε να την αναμίξετε σε ένα πρωτεϊνικό shake ή smoothie.

Μπορείτε επίσης να την καταναλώσετε σκέτη με το κουτάλι. Η γεύση της γύρης μελισσών είναι γενικά γλυκιά και λουλουδάτη, ενώ η υφή της είναι τραγανή και κονιορτοποιημένη.

Posted in: News